Сирене от кашу
25.08.2021

Предварителна подготовка:
Две шепи сурово кашу, накиснато във вода за 8-12 часа. След това можем да ги включим в различни рецепти или да ги консумираме сурови и безсолни.
Необходими продукти:
1 щедра чаша суровo кашу
3-4 с.л. хранителна мая
сок и кората от 1 лайм
1/4 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. сол
1/4 чаша вода
Начин на приготвяне:
Изкиснатите ядки се поставят в блендера и се покриват с достатъчно вода, за да ги покрие. Блендират се до гладка смес. Добавя се лъжичка хранителна мая и пробиотична капсула, която се продава в някои биомагазини. Разбърква се с помощта на шпатула. След това сместа се прецежда през марля добре, ако трябва да се притисне с нещо, за да се сгъсти. Прибира се в хладилника за 24 часа.
Стъпки
1. Поставете кашуто в купа и залейте със студена вода. Покрийте с чиния и оставете да престои за 8-12 часа.
2. Изцедете старателно ядките и сложете в кухненски робот. Добавете останалите съставки без водата.
3. Започнете да разбивате като наливате постепенно водата. От време на време спирайте робота и остъргвайте с шпатула стените. Разбийте до много кремообразно и гладко, като добавите допълнително вода, ако е необходимо. Овкусете и коригирайте подправките според предпочитанията.
4. Поставете фина мрежеста цедка (или гевгир) върху голяма купа и сложете два слоя тензух (или чиста, фина, абсорбираща кърпа).
5. Използвайте шпатула, за да намажете цялото сирене върху тензуха, след това съберете ъглите и леко усучете горната част, за да оформите сиренето в „диск“. Завържете с гумено ластиче.
5. Поставете в хладилник за поне 6 часа, или докато излишната влага не се отдели и сиренето запази формата си, когато се освободи от тензуха. За да си спестите тази стъпка, може да използвате хуск или агар-агар за сгъстяване.
6. За да сервирате, освободете от тензуха и внимателно обърнете върху чиния. Дооформете с ръце или шпатула според нуждите, след това поръсете с нарязани билки и малко повече лимонова кора (по желание).