Шоколадова лешникова торта

Шоколадова лешникова торта

Необходими продукти:

250 гр. цели бланширани лешници
200 гр. масло, на кубчета, плюс допълнително за намазване
200 гр. черен шоколад , начупен на парчета
6 средно големи яйца , разделени желтък от белтък
200 гр. пудра захар
3 суп. лъжици лешников ликьор или ликьор амарето (или пресен портокалов сок )

За Топинг

150g шоколад и лешници 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 200 градуса.
2. Поставете лешниците в тава и ги печете в фурната за 10 минути, като ги разклащете през 2-3 мин., докато станат златистокафяви. Извадете ги и ги оставете да се охладят за няколко минути.

3. Намалете температурата на фурната до 180 градуса. Намажете с масло 23 cm форма за тортата и покрийте основата с пергамент за печене.

4. Поставете 200 гр. от лешниците в кухненския робот и ги пасирайте, докато станат доста фино смлени. . Останалите 50 гр. лешници оставете настрана.

5. Сложете маслото и шоколада в топлоустойчива купа и я поставете над тиган с леко кипяща вода. Разбърквайте от време на време и щом почти целият шоколад се разтопи, извадете купата от тигана.

6. Разбъркват се смлените лешници и шоколадовата смес и се оставя да се охлади за 5 минути.

7. Разбийте жълтъците и захарта заедно с миксер за най-малко 5 минути, докато станат бледи и кремообразни, след което разбъркайте в шоколадовата смес, докато се комбинират напълно. 

8. В чиста купа разбийте белтъците на твърд сняг – те са готови, когато можете да обърнете купата с надолу, без яйцата да се изплъзват. 

9. Работейки бързо, разбъркайте лешниковия ликьор, амарето или портокаловия сок в шоколадовата смес, за да омекне. Добавете няколко супени лъжици от разбитите белтъци и разбъркайте, докато се смесят напълно, след което внимателно добавете останалите белтъци.

10. Изсипете сместа в подготвената форма и печете в центъра на фурната за 35–40 минути или докато сладкишът бухне добре и стегне.

11. Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади във формата за 30 минути. Развийте пружинната скоба и обърнете тортата върху чиния за сервиране, след това отлепете хартията за печене и я оставете да изстине напълно.

12. Когато тортата е студена, намажете с шоколадово-лешниковата мазнина и поръсете със заделените от вас лешници – цели или нарязани, както предпочитате.