Тако с дресинг от кашу
13.02.2022

Необходими съставки и начин на приготвяне:
За каймата
100 г кайма (по избор от месо или на растителна основа);
1 супена лъжица доматено пюре;
1 ч. л. тако подправка;
2 ч.ч. зехтин;
1 скилидка чесън;
За пико де гало
1/4 малък червен лук, нарязан на кубчета;
100 г домати, нарязани на кубчета;
2 супени лъжици сок от лайм;
1 стрък кориандър, нарязан;
Щипка сол;
За сглобяването
1 чаша кафяв ориз, сварен;
1 резен лайм;
1/4 авокадо, нарязано;
50 г черен боб, сварен;
20 г кедрови ядки, препечени;
50 г царевица;
10 г царевичен чипс;
За дресинга
50 г кашу;
2 супени лъжици вода;
¼ чаена лъжичка кимион на прах;
Щипка сол и черен пипер;
¼ чаена лъжичка чесън на прах;
1 супена лъжица гръцко кисело мляко;
1 супена лъжица зехтин;
2 супени лъжици лимонов сок;
Начин на приготвяне
1. В високоскоростен блендер смесете всички съставки за дресинга до гладкост. Прехвърлете в машина за изливане на дресинг и оставете настрана.
2. За да направите бързо пико де гало, комбинирайте нарязан на кубчета червен лук, домат, сок от лайм, нарязан кориандър и сол в купа. Разбъркайте добре и оставете настрана.
3. За да приготвите каймата, загрейте зехтина в средно голям тиган. Добавете каймата, подправката за тако и доматеното пюре.
4. Гответе каймата за около 5 минути или докато покафенее.
5. Разделете ориза в две купи. Отгоре сложете авокадото, пико де гало, черения боб, царевицата, каймата, царевичния чипс, кедровите ядки и лайма.
6. Налейте дресинга от кашу върху купата за тако.