Печен микс - бадем, кашу, шам фъстък и фъстък печен с морска сол

Съдържание:бадем,лешник,кашу,шам фъстък.

За полезните свойства на печения микс от ядки се говори от незапомнени времена. Днес е научно доказано, че шепа ядки влияят благотворно на дейността на мозъка, а и носят полза на целия организъм. Всички видове ядки съдържат много витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо. Трудно може да се определи кой вид ядки е най-полезен, защото всяка разновидност притежава свой уникален състав.

Установено е, че хората, които консумират по 100 г ядки седмично, имат с 30% no-ниска заболеваемост от анемия, гуша, разширени вени и увеличена простата. Те страдат по-рядко от сърдечно-съдови проблеми и имат по-здрава костна система и зъбен емайл в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат ядки.

Печения микс от ядки много успешно концентрира в себе си важни хранителни вещества, необходими за рационалното хранене. Природата е съчетала по уникален начин мазнини, белтъчини и много малко количество въглехидрати. С помощта на съвременни изследвания е установено, че 100 г ядки съдържат белтъчини колкото 50 г месо.

Ядките са богати на незаменими мастни киселини, като повечето (около 85%) от съдържащи те се в тях липиди са ненаситени /намаляват нивото на "лошия холестерол" в организма, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболя-вания/ и запазват нивото на "добрия холестерол". Същевременно чрез обезвреждане на свободните ради кали, причинители на болести като атеросклероза, катаракта, варикозно разширение на вените, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, инсулт, бронхиална астма, диабет, депресия, много видове рак, ядките са профилактично лечебно средство. От всички тези заболявания можем да се предпазим чрез редовна консумация на ядки, за предпочитане сурови.